Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

EuroHPC vybral 8 lokalít pre európske superpočítačové centrá svetovej triedy



<img src=/EuroHPC_images.jpeg />

Spoločný podnik pre európsku vysokovýkonnú výpočtovú techniku (EuroHPC) vybral 8 lokalít pre superpočítačové centrá v ôsmich rôznych členských štátoch, kde sa umiestnia nové vysokovýkonné počítačové zariadenia, teda prvé európske superpočítače. Tie budú európskych výskumníkov, priemysel a podniky podporovať pri vývoji nových aplikácií v mnohých rôznych oblastiach od vývoja liečiv a nových materiálov až po boj proti zmene klímy.

 

Hostiteľskými mestami budú Sofia (Bulharsko), Ostrava (Česko), Kajaani (Fínsko), Boloňa (Taliansko), Bissen (Luxembursko), Minho (Portugalsko), Maribor (Slovinsko) a Barcelona (Španielsko). Tieto centrá podporia vývoj významných aplikácií v oblastiach ako personalizovaná medicína, vývoj liekov a materiálov, bioinžinierstvo, predpovede počasia a zmena klímy. Celkovo bude do konzorcií prevádzkujúcich tieto centrá zapojených 19 z 28 krajín spoločného podniku. Spolu s prostriedkami EÚ majú celkový rozpočet 840 miliónov eur. Konkrétne podmienky financovania nových superpočítačov budú spresnené v hostiteľských dohodách, ktoré sa podpíšu už čoskoro.

 

V dnešnom svete sú vysokovýkonné počítačové kapacity kľúčom nielen k tvorbe rastu a pracovných miest, ale aj k strategickej autonómii a inovácii vo všetkých oblastiach. Superpočítače majú nespočet využití – dokážu napríklad predpovedať vývoj miestnych a regionálnych poveternostných podmienok a predvídať rozsah i smerovanie búrok a záplav, vďaka čomu sa dajú aktivovať systémy včasného varovania pred extrémnym počasím. Využívajú sa aj na vývoj nových liekov, kde riešia zložité fyzikálne rovnice, ktoré modelujú molekulárne procesy a pôsobenie nového lieku na ľudské tkanivá. Superpočítače nachádzajú uplatnenie aj v letectve a automobilovom priemysle, kde umožňujú komplexné simulácie a skúšanie jednotlivých súčiastok i celých lietadiel a áut. Okrem toho, keďže sú nevyhnutné na rozsiahle simulácie a analýzu veľkých objemov dát, sú superpočítače mimoriadne zásadným článkom vo vývoji umelej inteligencie a posilňovaní európskych kapacít v oblasti kybernetickej bezpečnosti a blockchainu.

 

Viac informácií: