Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Informačný deň k schéme FET Open/EIC Pathfinder



Dňa 8. októbra 2019 sa v Bruseli uskutočnilo informačné podujatie o pilotnej schéme Európskej rady pre inovácie (EIC), so zameraním na schému EIC Pathfinder. Hlavným rečníkom bol Walter Van de Velde (DG CONNECT, Budúce a vznikajúce technológie – FET). Podujatie organizovala belgická sieť národných kontaktných bodov pre Horizont 2020.

 

Cieľom schémy EIC Pathfinder, nadväzujúcej na predošlý FET Open, je doviesť prelomovú myšlienku k overeniu koncepcie (proof of concept) a demonštračným aktivitám. EIC Accelerator, schéma nadväzujúca na predošlý FET Proactive má za úlohu pomôcť preklenúť tzv. údolie smrti, uskutočniť vývoj technológie (scale-up) a priviesť technológiu bližšie k trhu. Zatiaľ čo EIC Pathfinder je určený skôr pre individuálnych výskumníkov a technologickýcg vývojárov, EIC Accelerator je nástrojom určeným pre MSP, startupy a podnikateľský sektor.

 

Hlavné odkazy a tipy týkajúce sa schémy FET Open/EIC Pathfinder od Waltera Van de Velde sú nasledovné:

  • Vo FET Open/EIC Pathfinder sa od žiadateľov vždy očakáva kolaboratívny a multidisciplinárny prístup.
  • Pri podávaní projektového návrhu do tejto schémy nie je potrebné vytvoriť konzorcium zložené z veľkého počtu členov. Každý partner musí mať svoju odôvodnenú rolu v projekte a ideálna situácia je, ak partneri pochádzajú z rôznych sektorov a disciplín. Je odporúčané pracovať nie s tradičnými, ale s novými partnermi – tento prístup zaručí vývoj novátorských myšlienok.
  • Rozloženie financií a úloh medzi partnermi musí byť spravodlivé a odôvodnené. Prítomnosť partnera, ktorý by mal v konzorciu len tzv. „kozmetickú úlohu“ nie je želaným javom.

Walter Van de Velde taktiež zdôraznil, že na preklenutie známeho údolia smrti sú v ponuke 2 nástroje:

  1. FET Innovation Launchpad, ktorý poskytuje financie krátkym projektom s malým rozpočtom (100 tisíc EUR), avšak ukazuje sa ako veľmi užitočný, pokiaľ ide o pomoc nedávno dokončenému alebo prebiehajúcemu projektu FET pri štúdiu potenciálnych trhov, komercionalizácii produktov alebo modernizácii úrovne pripravenosti technológií (TRL).
  2. Transition to Innovation Activities je nástroj, ktorým sa poskytuje podpora technológiám pri ktorých je určená potenciálna využiteľnosť, avšak je potrebné vykonať dodatočný výskum a uskutočniť vývoj stupňa TRL 2/3 až do výšky 6 maximálne.

Celá prezentácia p. Waltera Van de Velde je prílohou tejto správy. Na podujatí tiež vystúpil prof. Laurent A. Francis, ktorý prezentovaľ svoj pohľad na schému FET Open z pohľadu externého hodnotiteľa a Bram Vanderborght (VUB Brusel), ktorý prezentoval svoju skúsenosť s projektami financovanými zo schémy FET z pohľadu individuálneho výskumníka.

 

Viac informácií: