Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

EUA hodnotí, ako Brexit ovplyvní univerzity v EÚ



<img src=/european_university_association-01.png style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ width=“400″ />

Vzhľadom na blížiaci sa dátum vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie (Brexit) zverejnila Európska univerzitná asociácia (EUA) krátku správu o tom, aký vplyv bude mať Brexit na univerzity. V dokumente sa uvádza, že mnohí aktéri akademického sektoru sú naklonení európskej myšlienke jednoty a nesúhlasia s odchodom Spojeného kráľovstva z Únie. Aj medzi nimi preto existujú rozsiahle obavy z toho, ako tento krok ovplyvní väzby vo výskume, vzdelávaní a inováciách medzi Spojeným kráľovstvom a zvyškom Európy.

 

Keďže sa podarilo vyhnúť sa scenáru Brexitu bez dohody, nastáva možnosť vyjasniť a dohodnúť ďalšie kroky v rokovaniach pre nastavenie nových vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

 

Brífing EUA poskytuje prehľad o tom, čo už bolo dohodnuté, ako aj o ďalšom postupe smerom k budúcim vzťahom medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom so zameraním na oblasti súvisiace s univerzitami.

 

Kompletná správa EUA je k dispozícii na tomto odkaze.              

 

Viac informácií: