Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Vedecká poradná skupina SAM uverejnila svoje najnovšie vedecké stanovisko ohľadne trvalo udržateľného systému potravín



Dňa 14. apríla 2020 uverejnila Európska komisia najnovšie stanovisko vedeckej poradnej skupiny na vysokej úrovni (High Level Group of Scientific Advisors) v rámci mechanizmu pre vedecké poradenstvo Scientific Advice Mechanism (SAM) pre trvalo udržateľného systému potravín. Vedecké stanovisko prispeje k tvorbe stratégie s názvom ,,Farm to Fork“, ktorá pomôže k napĺňaniu cieľov Európskeho ekologického dohovoru (EU Green Deal).

Stratégia ,,Farm to Fork“ (Z farmy na stôl) je jednou z kľúčových akcií samotného Dohovoru má prostredníctvom legislatívy znížiť používanie pesticídov, hnojív a antibiotík v poľnohospodárstve. Zverejnenie stratégie ,,Farm to Fork“ sa očakáva ešte počas jari tohto roku.

Autori vo vedeckom stanovisku naliehajú na Európsku komisiu, aby podnikla kroky na zavedenie zmien potrebných k trvalo udržateľnému systému potravín nielen v rámci EÚ, ale aj mimo nej. Odporúčajú, aby sa environmentálna, sociálna a hospodárska udržateľnosť stala ústredným cieľom všetkých politík týkajúcich sa potravinového systému.

Vedecká poradná skupina vyzvala Európsku komisiu, aby sa zamerala predovšetkým na:

  • Zabezpečenie plne integrovaného prístupu na dosiahnutie trvalo udržateľného systému potravín pomocou prijatia aktívnej a postupnej zmeny politík, ktoré budú obsahovať politické prístupy a štruktúry riadenia zamerané na vzdelávanie;
  • Riešenie energetických a informačných asymetrií v potravinovom systéme tým, že vo väčšej miere upriami zameranie relevantných politík na výrobcov potravín a maloobchodníkov, podporí vytvorenie takých podmienok a prostredia, ktoré pomôže občanom pri výbere zdravých a udržateľných potravín, a posilní zraniteľnejšie subjekty v potravinovom systéme;
  • Využitie vyváženej kombinácie politík opakujúcim sa, pohotovým a prispôsobivým spôsobom, pričom je potrebné riadiť sa najmä záväznými politickými opatreniami.

Celé vedecké stanovisko si môžete stiahnuť a prečítať tu.

Viac informácií: