Dňa 14. apríla 2020 uverejnila Európska komisia najnovšie stanovisko vedeckej poradnej skupiny na vysokej úrovni (High Level Group of Scientific Advisors) v rámci mechanizmu pre vedecké poradenstvo Scientific Advice Mechanism (SAM) pre trvalo udržateľného systému potravín. Vedecké stanovisko prispeje k tvorbe stratégie s názvom ,,Farm to Fork“, ktorá pomôže k napĺňaniu cieľov Európskeho ekologického dohovoru (EU Green Deal).
Stratégia ,,Farm to Fork“ (Z farmy na stôl) je jednou z kľúčových akcií samotného Dohovoru má prostredníctvom legislatívy znížiť používanie pesticídov, hnojív a antibiotík v poľnohospodárstve. Zverejnenie stratégie ,,Farm to Fork“ sa očakáva ešte počas jari tohto roku.
Autori vo vedeckom stanovisku naliehajú na Európsku komisiu, aby podnikla kroky na zavedenie zmien potrebných k trvalo udržateľnému systému potravín nielen v rámci EÚ, ale aj mimo nej. Odporúčajú, aby sa environmentálna, sociálna a hospodárska udržateľnosť stala ústredným cieľom všetkých politík týkajúcich sa potravinového systému.
Vedecká poradná skupina vyzvala Európsku komisiu, aby sa zamerala predovšetkým na:
- Zabezpečenie plne integrovaného prístupu na dosiahnutie trvalo udržateľného systému potravín pomocou prijatia aktívnej a postupnej zmeny politík, ktoré budú obsahovať politické prístupy a štruktúry riadenia zamerané na vzdelávanie;
- Riešenie energetických a informačných asymetrií v potravinovom systéme tým, že vo väčšej miere upriami zameranie relevantných politík na výrobcov potravín a maloobchodníkov, podporí vytvorenie takých podmienok a prostredia, ktoré pomôže občanom pri výbere zdravých a udržateľných potravín, a posilní zraniteľnejšie subjekty v potravinovom systéme;
- Využitie vyváženej kombinácie politík opakujúcim sa, pohotovým a prispôsobivým spôsobom, pričom je potrebné riadiť sa najmä záväznými politickými opatreniami.
Celé vedecké stanovisko si môžete stiahnuť a prečítať tu.
Viac informácií: